Laatste nieuws, Nieuwe Websites, Weetjes

Wordt Seks.nl dé sekssite voor alle Turken?

Aanstaande woensdag wordt een van de “beste” seksdomeinnamen met een Nederlandse extensie geveild: seks.nl. Uw bron voor dagelijks nieuws over sex, online sex en seksinformatie dompelde zich onder in de (non-)geschiedenis van dit internetdomein.

In den beginne, van het internet dan, mochten private partijen (hier: bedrijven en particulieren) geen nl-domeinnamen aanvragen die een algemeen doel konden dienen, of die té expliciet waren. Omroep.nl was bijvoorbeeld geblokkeerd, net zoals sexcontact.nl (onthoud die naam) en ook seks.nl.

Een stukje geschiedenis

In 1996 werd Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) in de haast opgericht om .nl-domeinen in Nederland uit te geven. Tot die tijd deed het Amsterdamse Centrum voor Wiskunde & Informatica dat vanaf 1988, maar ze konden het werk niet meer aan. Schrijver dezes registreerde in oktober 1997 het domein sexcontact.nl namens pornouitgeverij De VAAR (TUK, Sexteen etc.) maar die claim werd afgewezen door de toen nog jonge SIDN. Nauwelijks een jaar later organiseerde de stichting een congres onder de noemer: MagDieNaam.nl?. Een van de belangrijkste uitkomsten was dat de stichting besloot tot ‘geleidelijke liberalisering’ van nl-uitgifte.

Sexcontact.nl eerder dan seks.nl

Op 1 april 1999 (geen grap) was de grote dag dat bedrijven en instellingen vrijheid van keuze kregen (particulieren pas in 2003). Registreren ging nog traaaag, de aantallen aanvragen waren voor die tijd enorm en de stichtingsmedewerkers zelf moesten nog wennen aan het geleidelijke in de domeinnaamliberalisering. Zo werd seks.nl meteen aangevraagd, maar pas in juli van dat jaar vrijgegeven. Uw redacteur van dienst diende de tweede aanvraag voor sexcontact.nl pas later in die aprilmaand in, maar viste – toen al – achter het net. Toch duurde het nog een maand voordat dat domein aan de toenmalige domeinnamenboer werd vrijgegeven. (Kennelijk kon de procedure voor sexcontact.nl minder geleidelijk dan voor het algemenere seks.nl.) Kortom, het was een zooitje, toen.

Meteen een betaalsite

De eerste eigenaar van seks.nl was de brievenbusfirma Internetlife NV die was gevestigd op Curaçao. Een landingspagina op dat domein was pas te zien in oktober van het jaar 2000 en een (betaalde) filmpjessite een maand later. Een soort Tintl avant la lettre.

Misschien weet je het nog, maar in die dagen was het nog inbellen. Eenmaal op seks.nl moest je via een plug-in nog een keer inbellen naar een 0906-nummer om seksvideo’s te bekijken. Op slechte dagen werden video’s beeldje voor beeldje opgebouwd. Lekker man. Daar verloor ik in ieder geval mijn interesse in het domein. Gezien de sporadische keren dat “gewone tekstpagina’s” werden opgeslagen door The Internet Archive (zie afb. onder), gebeurde er op seks.nl zelf ook niet veel. (Vergelijk bijvoorbeeld met Google.Com.)

(Zie je dit bericht op de homepage? Lees hier verder.)

Communitysite

In 2008 nam Webguru seks.nl over voor 200 duizend euro (zie). Dit webontwikkelingsbedrijf uit Nieuw Vennep ging met de inmiddels snellere verbindingen voortvarend aan de slag om van seks.nl een communitysite te maken.
Dit was compleet met: forums, partnerships (‘affiliates’) met andere betaalsites en natuurlijk de onvermijdelijke webcamsites. Het waarom seks.nl niet echt van de grond kwam, moeten wij u schuldig blijven. Hopelijk komt er nog een update n.a.v. dit artikel.

Seks.nl voor Turken

Nu, bijna een decennium later vindt Webguru het blijkbaar welletjes en biedt de domeinnaam op haar beurt ter veiling aan. DomeinMatch.nl verwacht een opbrengst van 150 tot 200 duizend euro. Dat zou dan alleen om de naam gaan, want vandaag de dag trekt seks.nl weinig bezoekers. Hier zie je Alexa.com’s schatting en hier die van bijvoorbeeld deze site. Het zal voor de komende nieuwe eigenaren nog een hele toer worden om seks.nl levend te krijgen, en vooral: wat voor concept kiezen ze? Vroegah was een goede domeinnaam nog leading, maar tegenwoordig met de ver, verder en verst doorgevoerde zoekmachinemarketingtechnieken (scrabble!) is een goede internetnaam slechts een van de succesfactoren.

Eigenlijk zien wij hier op de redactie maar één concept dat kans van slagen heeft: een communitysite voor geile Turkse Nederlanders. Hoe dat zo? Welnu, seks in het Turks is seks en de nl-extensie appelleert natuurlijk aan Nederland. Uitgroei voor alle Turken is dan ook mogelijk, omdat seks.tr of seks.com.tr kennelijk niet mogen van Erdogan. We houden u op de hoogte!

Comments are closed.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com