Zou u mij doen?

Alleen Assepoesters worden prinsessen op de erwt

Of: opinievrouwen, kies je strijd

Dit is het 89ste blogbeginnetje naar aanleiding van de rel tussen 100 mediavrouwen, de twee ruimtegevende media NRC en Volkskrant versus GeenStijl/Dumpert (GS/DP) en hun reaguurders. Plus de talloze medestanders die zich de afgelopen dagen aan beide zijden hebben gevoegd.

Ook De Geilegraaf moet hier iets mee, want seksisme, de vrijheid van het woord en de vrijheid van het gebruik van online achtergrondinfo zijn ook onze thema’s. En natuurlijk: wij zijn pro-sekswerk en dito sekswerkers.

Om met dat laatste te beginnen: er zijn sekswerkers die bang zijn voor GS/DP en hun reaguurdershorden om door hen te worden ’geout’ (het prijsgeven van hun identiteit). Hier een bericht van tien jaar geleden dat die angst gegrond maakt; een thuisontvangende sekswerkster wordt met schuilnaam, bijbaannamen en straat en huisnummer genoemd. Ook de rel met betrekking tot de plasvideo van Patricia Paay eerder dit jaar onderbouwt nog eens die angst. In deze twee gevallen is het wel zo dat betreffende informatie al online stond. GeenStijls aandacht zorgde natuurlijk wel voor een enorme spin. Dat La Paay’s filmpje binnen een etmaal alweer van de roze website werd verwijderd, maakte niet meer uit; voor Nederland waren het de jongens (en meisjes) uit Amsterdam-Noord die de ellende waren gestart.

Destijds al en vandaag de dag zal de tweeling GS/DP niet zelf komen met online personalia. Reaguurders die naam, toenaam en telefoonnummers posten krijgen een permaban – “weggejorist en opgerot”. Dit gezegd hebbende vinden wij dat GS/DP wel wat meer aan die sekswerkersangst kan doen. Stel ze gerust; ‘outen doe je zelf’ o.i.d..

Seksisme en online verkrachting

Over de aanklacht van vrouwonvriendelijkheid en de ‘objectivering van vrouwen’ –  Het uitgesproken en naleesbare onlineleger van GS/DP valt in vier hoofdonderdelen uiteen: 1) de commentaren van beide redacties (met opzetjes als: zou u haar doen?) en drie hoofdtypen reaguursels: 2) de inderdaad vrouwonvriendelijke commentaren, 3) de neutrale sekseschrijfsels en 4) de pro-vrouwpostings. De 100 mediavrouwen startten hun aanklacht met het aanhalen van redactionele opzetjes en stuitende vrouwonvriendelijke commentaren; de neutrale en ridderlijke geschriften kwamen niet aan bod. Met opzet schrijven wij overigens ‘reaguursels’ en niet ‘reaguurders’. Immers, lang niet alle reaguurders houden zich met hun online-identiteit aan de genoemde hokjes waarin hun pennenvruchten vallen. Soms posten ze vrouwonvriendelijke commentaren, soms uitermate pro-vrouw. Vooral bij Dumpert posten de leden hun hersenspinsels onder invloed van plusjes (kudo’s) die zij hopen te krijgen. (Op GeenStijl is dit waarderen al twee jaar of zo niet meer mogelijk.)

Online Kristallnach

Veel van de aanklagende 100 mediavrouwen zijn opinieleiders in Nederland. De oproep aan adverteerders om GS/DP te mijden komt neer op het kaltstellen van vrije media. Dit kan, want de vrijheid van meningsuiting werkt twee kanten op, maar als je het correct wil doen en adverteerders een weloverwogen keuze wil voorleggen, zou je hen moeten wijzen op uitingen van de gehele GS/DP-community en niet alleen op onwelgevallige reacties.

Dat hebben zij niet gedaan en de twee kranten die hen hiervoor de ruimte hebben gegeven ook niet. Het stuk van de 100 klaagsters spreekt ook van online verkrachting (laten we hopen dat zij nooit een offline verkrachting hebben meegemaakt); hun actie die gefaciliteerd is door twee grote gevestigde media zou je met net zoveel recht een online Kristallnacht kunnen noemen.


Schrijver dezes is geen vrouw en ik probeer sindskort respect te hebben voor alle effectgevoelens van een ander. Inhoudelijk mag ik van mijzelf daarom geen mening hebben over schrijfsels die al dan niet beschimpend zijn. Vandaar dat ik verwijs naar de reactiepanelen van de overwegend vrouwensite LindaNieuws waar LEZERESSEN reageren op de adhesiecolumn met betrekking tot de oproep van de 100 mediavrouwen.

Als individu heb ik door de jaren wel geleerd dat zowel liefde als haat door de ogen worden gezien van degene die liefheeft of haatdragend is. Anders gezegd: alleen de Assepoesters die de muiltjes passen worden prinsessen op de erwt.

Zou u mij doen?

Kijken we naar vrouwenmedia en hoe zij mannen portretteren, en ook keer op keer de discussie aanhalen: does size matter?, dan verschilt deze objectivering niet veel van het seksisme dat we/ze zien bij GS/DP. Ik heb dan geen sixpack en wel een typisch Nederlandse (geen) mannenreet, over de lengte van mijn pik klaag ik zeker niet. Dus helaas ook op dit punt heb ik geen recht van spreken door mij in een ander te verplaatsen.

Desondanks is het goed dat dit debat wordt gevoerd. GS/DP zijn uitgesproken en bij tijd en wijlen snoei- en snoeihard, dan is het goed dat tegenkrachten zich een keer melden. Maar de manier waarop dit gebeurt wijzen we dus ten zeerste af. Vrije media het geld ontnemen is westerse journalistiek onwaardig. De Persgroep, waartoe NRC en Volkskrant behoren, aast op TMG-media, de holding van ook GS/DP. Je zou er bijna een complottheoreticus van worden.

Echte vrouwonvriendelijke thema’s

Persoonlijk vind ik, als groot fan van Ayaan Hirsi Ali – een vrouw die werkelijk alles heeft meegemaakt wat een vrouw aan ellende op deze bij tijd & wijlen kutwereld kan meemaken – het jammer dat de 100 opiniërende vrouwen, dragende en meelopende media als Linda Nieuws, hun energie op GS/DP richten. Vrouwenbesnijdenis, vrouwensmokkelaars en kindermisbruik zijn thema’s die ons inziens urgenter zijn. Hadden ze dat aangesneden, 10 tegen 1 dat ze daarbij de groene en paarse legers ook achter zich hadden gehad.

Maar zoals altijd regeert het geld, in dit geval het adverteerdersgeld. Het is aan adverteerders en alleen aan hen of de opzet van beide kranten en de 100 mediavrouwen slaagt of niet. Bestaat de tweeling GS/DP nog over een jaar, dan betekent dat ook dat we de ware kleuren van het tegenkamp kennen.

Namens de hoofdredactie van De Geilegraaf
(Naam, toenaam en adres bij de redactie bekend)

PS – hier een aardig bericht uit 2004, over een Amsterdamse huisarts en politicus die wordt geout (to say the least) door een vrouwelijke columnist in De Volkskrant, een van de twee opiniedragers van de 100 Assepoesters c.q. prinsessen op de erwt.

Comments are closed.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com